Skiutstyr i alpint

Veiledning til riktig utstyr:

Her er vi med noe enkle tips til utstyret hvis dere ikke vet hva dere skal kjøpe:

SKI OG STØVLER FOR YNGRE LØPERE

Det er viktig at utstyret stemmer overens med hverandre, i forhold til kroppsvekt, høyde, teknikk, ferdighetsnivå og styrke.

SKI
1.)Valg av ski bør gjøres i samråd med trener og ekspeditør i butikken. Dersom mulig, ta med trener eller få en anbefaling. Ekspeditøren vet ikke alltid hvor god teknisk du er på ski.
Inn i U08 og U10 holder det fint med kortere storslalåmskiene, som gir deg god hjelp til å lære svingteknikk. Videre inn i U12 øker ditt eget krav for tilpasset utstyr, og du blir stadig mer bevist på kvaliteten og tilpasningen til flere grener.

NB!! Vær oppmerksom med reglementet ved lengde, radius og platehøyde i de bestemte årsklassene. (Gjelder mest for U16 og eldre)!

Når det gjelder lengder på ski så kommer dette greit fram i tabellen nedenfor.
Eks: En løper på 12 år er 155cm høy og middels god teknisk.
SSL ski: 160-165cm (5-10cm over hodehøyde)
SL ski: 140-145cm (20cm kortere enn SSL)
SG ski: 180-190cm (20-25cm lengre enn SSL)
Fartsski bør ikke være for lange under første sesong i SG.

Trygghetsfølelsen hos løperen kommer først når vedkommende tørr å gå inn i svinger i SG og DH med rene skjær og fin vinkel. Med for lange ski blir det ofte dårlig teknisk kjøring.

Velg heller kortere nymoderne SG ski med passe innsving (28-33m radius). Det er skjærende svinger som går raskest. Og derimot SG løypene for de yngste blir ofte åpen SSL.
Hvordan skiene ser ut på oversiden er ikke avgjørende, det er undersiden du skal se på.Se etter at belegget ikke har store sår eller riper, og at belegget er jevnt – ikke bulker. Hold skien og legg øyet ned til belegget, se bortover overflaten.
At kantene ikke er brukt opp. Se at det er igjen stålkant fra undersiden av belegget og ut, slik at du har noe å arbeide med (slipe kanter). At kantene er jevne. Dette er ikke så viktig, men du kan unngå en tidkrevende jobb med sliping.Dra tuppen av neglen mot den spisse delen av kanten. Du kjenner fort hakk eller ujevnheter. Små hakk er ikke farlig, det får man bort ved å bruke et bryne eller en fin fil.
At det ikke er noen sprekker i selve konstruksjonen (på sidene).
At skiene ikke er sprengt/ bøyd. Hold skiene sammen og se at de ligger jevnt inntil hverandre når du presser dem sammen (det er litt spenn i skiene).
At sort belegg ikke er grått/ hvitaktig, da er belegget oksidert og vil gi dårligere gli. Dette kan komme av at skiene ikke blir smurt regelmessig, eller at sålen har blitt brent.

VALG AV BINDINGER OG PLATER

Ved valg av binding gjør du følgende:
Ta din egen vekt med støvler og skiklær, legg til 20-30kg. Da finner du innstillingen som er mest riktig. MEN! Det er ingen fasitsvar. En løper som kjører hardt på ski, er sterk men nødvendigvis veier ikke for mye, må trolig skru opp bindingen litt ekstra. Dette bør trenere og foreldre sette seg litt inn i. Motsatt for en løper som er svak, men veier litt over det normale.

Skru og test under kontrollerte forhold. Dette er viktig da det er sikkerheten vi snakker om.

STØVLER
Ski er også viktig, men ikke på langt nær så viktig som støvler.
Viktigst er at støvler passer (ikke for store, og ikke for små) og at de er myke med god vinkel framover i ankel. «Du skal vokse ut av støvler, ikke inn i dem!) Vi foreslår kjøp av nye, og bruk ekspertise her! SureFoot, Anton, m.fl.

VALG AV HJELM
Hjelm er påbudt i alpint for barn og ungdom. Når man skal velge hjelm er det viktig å tenke funksjonalitet, passform og vekt. Når barna blir 11 år vil det lønne seg å kjøpe 2 hjelmer. En hjelm for teknisk SL og en til SSL og SG.

STAVER
Det er viktig at de har riktig lengde.
Som regel klarer man seg med 1 par SL og et par bøyde til SSL og SG.
Det er viktig at SL staver er ikke for høye!

RYGGPLATE
Ryggplaten bør ha alle som står på ski. Den skal være smidig og lett bevegelig.

Om dere trenger noe hjelp ta kontakt på mail eller mobilnmr: rebekka@ready.no

Mvh

Ready Alpin

Kopi%20av%20MAL%20Skilengder%20alpint.xlsx SkiGuide