Skadebehandling
Ready Fotball har inngått en avtale med Røa Idrettsklinikk som ligger i 3.etasje på Røa Senteret. Avtalen gir Readys medlemmer følgende fordeler:
- Tilbys time innen 24 timer etter henvendelse for vurdering av skade
- 20% rabatt på undersøkelse/behandling
- Gratis kurs / workshops innen skadeforebygging og akutt skadebehandling
- Ved behov utover det som er angitt i denne avtalen vil Røa Idrettsklinikk gjøre sitt beste for å være behjelpelig med sin kompetanse evt. skaffe tilveie dette
- Røa Idrettsklinikk har et samarbeid med Idrettens helsesenter. Dette innebærer at skader som dekkes av lagsforsikringen, normalt alle akutte skader, kan følges opp av Røa Idrettsklinikk.
For at treneren til spilleren får forståelse av skaden og kan følge opp bedre i etterkant, kan spilleren be om at Røa Idrettsklinikk sender en epikrise (rapport) til treneren på mail. Dette er også anbefalt av Røa Idrettsklinikk.
Priser
Ready medlemmer får 20 % rabatt ved konsultasjon og behandling hos Røa Idrettsklinikk.
Priser finner man på Røa Idrettsklinikk sine hjemmesider.
Hva er en skade?
En skade forekommer når en spiller er hemmet fra å prestere optimalt både på kort og lang sikt. En skade kan komme brått (overtråkk, spark, slag, strekk). Dette kaller vi akuttskader. Skader som oppstår over tid (betennelse i akillessenen, slatters i knærne) kalles belastningsskader. Begge typer må tas alvorlig og må følges opp av fagpersonell. Som Readyspiller får man best oppfølging hos Røa Idrettsklinikk.
Hva må man gjøre som Readymedlem ved en skade?
Kontakte Røa Idrettsklinikk for kartlegging og behandling (47 63 33 27). Registrere skaden via https://www.fotball.no/klubb-og-leder/forsikring/ slik at lagsforsikringen (som Ready betaler) gjelder. Lagsforsikring gjelder kun de som er over 12 år. Ready fotball anbefaler alle spillere fra ungdomsfotballen og oppover som deltar på treningsavgift høy å tegne utvidet forsikring gjennom NFF. Denne må tegnes selv (les mer på denne linken), mens alle spillere i Ready får grunnforsikring i medlemsskapet.
Ta selv ansvar for å gjøre skadeperioden så kort som mulig og ikke minst trene alternativt slik at kroppen er enda bedre rustet når man er tilbake. I tillegg bør man delta på sitt lags treninger, trene alternativt og være med i miljøet.
Behandling av akutte skader (overtråkk, spark/slag på muskler eller strekk)
Ved en skade vil det samle seg mye blod på skadestedet og det oppstår hevelse. Denne hevelsen er ikke ønskelig, og den forlenger skadeperioden. Vi vil derfor nekte blodet å komme til skadestedet. Dette må gjøres så fort som mulig (helst innen et minutt). I 48-72 timer forsøker kroppen å lege skaden på denne måten.
- Kompresjon (trykk) på skadestedet i opptil 72 timer. Også om natten, men ta av et kvarter tre ganger daglig for å gi huden luft.
- Is er både smertelindrende og bidrar også til at blodårene blir mindre som gjør at det kommer mindre blod til skadestedet. Ha på inntil 72 timer. 30 min på og 30 min av. Man kan bruke en frossen ertepose eller andre fryste varer i stedet for ispose.
- Stedet hvor skaden er skal være i ro og holdes høyt (over hjertet, slik at det ikke kommer så mye blod til skadestedet) i opptil 72 timer.
Systematisk opptrening etter skade
Etter 72 timer (gjerne før hvis smerten er lav) må man starte forsiktig å gjøre bevegelser på den skadde muskelen/leddet. Sykling på ergometersykkel er ofte lurt, fordi det gir bra med aktivering kombinert med lite belastning. Man kan låne syklene på Readyhuset etter avtale med de ansatte i Ready. Svømming kan også være bra, avhengig av type skade.
Hvorfor skal man oppsøke fysioterapeut og ikke lege?
En idrettsskade er ikke en sykdom. Leger har sin kompetanse i å behandle sykdommer. Fysioterapeuter med spesialkompetanse på idrettsskader (fotball i tilfelle med Røa Idrettsklinikk) har kompetanse på å få spilleren skadefri så fort som mulig og at det er varig. Man skal derfor ikke oppsøke lege ved skade.
Hvordan unngå skader?
- Spill fotball med riktige sko
På gammelt kunstgress (Gressbanen kunstgress og Hemings gamle kunstgress) er det lurt med fotballsko som har mange små knotter, for eksempel Mundial Team. På nyere kunstgress kan fotballsko som også brukes på gress brukes, for eksempel Copa Mundial eller Puma Power Cat 1,10 Synth Grass.
- Bruk hælinnlegg
Hælinnleggene gjør at man reduserer støtene i hele kroppen og belastningen på ankler, akillessenen (beinhinnebetennelse), legg, knær, hofter og rygg blir redusert.
- Skadeforebyggende trening
Ready har ukentlig skadeforebyggende trening. Vi fokuserer på skadefri.no og styrketrening på kjernemuskulatur.
- Oppvarming
Ta ansvar for at oppvarmingen er god nok (alle muskelgrupper er varme nok) før man gjør noe intensivt (raske retningsforandringer, spurt eller harde pasninger/skudd).
- Riktige joggesko
Vi har ulike føtter. Noen har fottrykket innover, noen utover og noen er plattfot. Løplabbet kartlegger dette ved å bruke speilmatte og filmer deg på tredemølla. Riktige joggesko bidrar til mindre skader i blant annet ankler, legg, beinhinne, legger og knær.
- Kosthold og søvn
Hvis kroppen har riktig energi og er uthvilt er den mindre utsatt for skader.
Vi ser frem mot enda mer skadebevisste spillere og foreldre i Ready.